
خرید و دانلود پایان نامه حقوق مالکیت فکری
نیاز برای حفاظت از محیط زیست نیز به همراه آن گسترش مییابد.
5) غذا، آشامیدنیها و زیستفنآوری
زیست فنآوران میگویند که تنها راه فراهم نمودن امنیت غذایی از طریق محصولات مهندسی ژنتیک است. زیست فنآوری غذای اصلاح شده ژنتیکی را به جهان ارائه نموده که در صنعت غذایی تغییرات اساسی ایجاد نموده است. غذای اصلاح شده ژنتیک ثابت نموده که سطوح پروتئینی و ویتامینهای بالایی در مقایسه با غذای عادی دارد. غذای اصلاح شده ژنتیکی کیفیت بهبود یافته غذایی، ایمنی و نگهداری طولانی را نوید میدهد .
کاربرد در صنعت غذایی بر طعم، رنگ، دوام، کیفیت، نگهدارندگی، سلامت و هزینه غذا اثر گذاشته است. گیاهان غذایی قابل مصرف مثل برنج، گندم، گوجه فرنگی، سیبزمینی، مهندسی ژنتیک شدهاند تا ارزش قابلیت مصرف را افزایش دهند. برنج اصلاح شده ژنتیکی در مقایسه با برنج و گندم عادی بازدهی بالایی دارد. همین طور گوجه فرنگی یا سیب زمینی اصلاح شده ژنتیکی عمر طولانیتر دارند و بازدهیهای بالایی در مقایسه با گوجه فرنگی یا سیب زمینی عادی میدهند. در تولید آشامیدنیها، پنیرها، سبوس، قارچها و دیگر غذاهای تخمیری، زیست فنآوری نقش قابل توجهی را بازی میکند .
اینجا فقط تکه های از پایان نامه به صورت رندم (تصادفی) درج می شود که هنگام انتقال از فایل ورد ممکن است باعث به هم ریختگی شود و یا عکس ها ، نمودار ها و جداول درج نشوندبرای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت 40y.ir مراجعه نمایید.
رشته حقوق همه گرایش ها : عمومی ، جزا و جرم شناسی ، بین الملل،خصوصی…
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
به علاوه زیست فنآوری نقشی حیاتی در تولید نوشیدنیهای شیرین و مشروبات الکلی بازی میکند . موادی مثل مواد قندی، میوه، آبمیوه، عسل یا موادی دارای نشاسته (دانهها یا ریشهها) در مراحل مختلف تخمیر با جانداران ذرهبینی برای تولید، الکل، آبجو یا نوشیدنیهای شیرین به کار رفته است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که زیست فنآوری نقش قابل توجهی در تأمین غذای بشر بازی میکند.
6) دیگر کاربردهای زیستفناوری
زیست فنآوری بر بسیاری از رشتهها به شیوههای گوناگون اثر گذاشته است. این امر نقشی حیاتی در صنعت معدنکاوی در استخراج فلزات بازی میکند. در صنعت شیمی زیست فنآوری فنآوری، همانند کشت بافت، مهندسی ژنتیک و شبیهسازی برای نگهداری و حفظ گونههای در معرض خطر به کار رفته است . در رشته آبزی پروری، زیست فنآوری برای افزایش تولید ماهی به کار رفته است.
پرورش ماهی میتواند توسط انتقال ژن و شبیهسازی بهبود بخشیده شود. در وضعیت مشابه از انتقال ژنها از یک حیوان یا گیاه ژنهایی میتواند به ماهیها برای دستیابی به نتایج بهتر همانند ارزش پروتئینی بالا، ایجاد مقاومت نسبت به بیماری، ابراز نمودن هر پروتئین غذایی یا دارویی و نیز بازدهی بالا انتقال یابد.
کاربرد زیست فنآوری به رشتههای خاص محدود نشده است. دامنهی اهمیت و کاربردش به سرعت در حال رشد است. شاید اغراق نباشد اگر ادعا نماییم که امروزه هیچ رشتهای وجود ندارد که زیست فنآوری در آن کاربرد نداشته باشد. مطالعه WIPO در اهمیت زیست فنآوری برای رشد و توسعه بر اهمیت زیست فنآوری در جهان نوین تاکیدمی کند. زیست فنآوری با ابداعاتش شامل هوش اختراعی و تلاش بشر سناریو جهان را به کلی تغییر داده است. همکاری هوش اختراعی بشر با فرآیندهای طبیعی زیستی نتایج مهمی را به بار آورده است. افزایش هوش اختراعی انسان و تلاش فکری یک شیوهی ابتکاری است که به بسیاری محصولات و فرآیندهای جدید منجر میشود. اختراعات گوناگون زیست فنآوری کاربردهای گوناگونی در رشتههای متفاوت دارد که میتواند به قرار ذیل طبقهبندی شوند.
بند چهارم: طبقهبندی اختراعات زیستفنآوری
1) فرآیندهای زیست فنآوری
فرآیند برای اختراع هر جاندار ذرهبینی، گیاهان یا حیوانات مهندسی ژنتیک جدید
فرآیند برای مهندسی جانداران ذرهبینی، گیاهان یا حیوانات به صورت ژنتیکی
فرآنید جداسازی و داخل نمودن ژنها به قطعات ژنی DNA و سلولها از یک موجود زنده و وارد نمودن همان در موجود زنده دیگر
فرآیند استخراج پروتیئنها از طریق ابراز یک ژن خارجی در یک جاندار میزبان
فرآیند یا شیوهی مداوای بیماریهای ارثی یا ژنتیکی (ژن درمانی)
فرآیند تخمیر آشامیدنیها، پنیرها
فرآیند تصفیه آلودگیها در محیط زیست.
2) محصولات زیست فنآوری
جانداران ذرهبینی، گیاهان یا حیوانان مهندسی ژنتیک مهندسی شده به روش ژنتیکی
سلولها، ژنها، DNA یا قطعات ژنی جدا شده و تصفیه شده از بدن هر موجود زنده.
پروتئینهای شناسایی شده در بدن موجود زنده که به طور تجاری از بدن تولید شده
غذای مهندسی ژنتیکی (برنج زیست فنآوری، گوجه زیست فنآوری، سیب زمینی زیست فن آوری، سویای زیست فنآوری و . . . ) و آشامیدنیها (نوشیدنیهای تخمیری)
با این حال، هر جایی که فرد میرود و هر کاری که انجام میدهد، قانون در حال تماشای او در هر نقطه از زمان است. هر پیشرفتی که بشر حاصل میکند، هر کدام از فنآوریهای ابداعی که علم عرضه میکند، بشر هرگز از اختیارات نظارتی قانونی به دور نیست. قانون یک مکانیزم کنترلی و یک چهارچوب نظارتی و نگهبان جامعه است. هر چیزی بدون نظارتهای صحیح ممکن است منجر به بی بند و باری شود. نتایج ابداعات علمی نمیتواند به دست آید و بدون نظارتهای صحیح قانونی مورد بهرهبرداری قرار گیرد. باید برخی شیوههای قانونی برای نظارت بر هر حوزه علمی برای حصول منافع مطلوب برخی مکانیزمها برای به رسمیت شناختن و حمایت از حقوق مالکیت فکری در ابداعات علمی باشد. همچنان یک مکانیزم نظارتی از قانون انتظار رفته حقوق مالکیت فکری را در این ابداعات و پیشرفتهای علم و فنآوری حمایت نماید.
مبحث دوم: تحولات اخلاقی در ثبت اختراعات زیست فنآوری
اخلاق مطالعهای است از آن چه به طور معمول بد و آن چه به طور معمول خوب است به عبارت دیگر یک سری از عقاید دربارهی این که چه چیز از لحاظ اخلاقی درست و چه چیزی غلط است . زیست فنآوری یکی از عرصههای به سرعت رو به رشد اختراع علمی و فنی و صنعتی زمانهای اخیر است و نیز یکی از حساسترین عرصهها در مباحثات عمومی به ویژه ارزشهای اخلاقی مربوط به زیست فنآوری. کشف فنون نوترکیب در آغاز سالهای 1970 امکانات جدید فوق العادهای را برای اصلاح زیستی جانداران فراهم آورد. امکانات بالقوه در این رشته نگرانیهای اخلاقی عمیقی را برانگیخت. بارزترین تفاوت میان ثبت اختراعات زیست فنآوری و ثبت اختراع اشکال دیگر زیست فنآوری این است که فنآوری به ورود اخلاق در قانون حق اختراع منجر شده است. یک سری مسایل اخلاقی و وجدانی عمیق وجود دارد که توسط ثبت اشکال زنده ایجاد شده است. عده ای از متفکران بر اساس ملاحظات اخلاقی نسبت به ثبت نمودن موجود زنده معترض هستند.
از نقطه نظر اخلاقی، موجودات زنده آفریدهی خدا هستند، یعنی چیزی که نمیتواند توسط موجودات بشری از طریق حق اختراعات تحت تملک درآید. خداوند تنها مالک همه موجودات زنده در این سیاره است. به موجودات زنده شان والا و تمامیت ذاتی اعطا شده است که باید حفاظت و ضمانت شود. موجودات بشری نمیتوانند از طریق دستورزی موجودات زنده، حکمت خداوندی را خدشه دار کنند.
دست ورزی ژنتیکی جانداران و حمایت آن توسط سیستم حق اختراع همیشه در موضوعات اخلاقی و وجدانی هیاهو ایجاد کرده است. کاملاً آشکار است که قانون حق اختراع نمیتواند اختراعات غیراخلاقی حمایت نماید . حق اختراع یک حق شخصی است که همه به جز مالک را از به کارگیری و استفاده از یک اختراع ویژه منعمی کند. به ثبت رساندن حیات برابر است با شخصی نمودن و تملک حیات به عنوان یک مال که غیراخلاقی تلقی شده است.
بند اول: اخلاق در ثبت اختراعات زیست فنآوری: یک دورنما از ایالات متحده
استانداردهای اخلاقی از شخصی به شخص دیگر و از جایی به جایی دیگر متفاوت است. با این وجود ثبت حیات به طور جهانی غیراخلاقی و خلاف اخلاق تلقی شده است. لایحه قانونی آمریکا احترام به شأن ذاتی و ارزشهای ذاتی حیات را الزام آورمی کند. قانون اساسی آمریکا رفتاری برابر را برای همه در نظر دارد و شأن انسانی را مورد حمایت قرار می دهد. در عین حال بردگی و کالاسازی حیات را منعمی کند تا شأن حیات را تضمین نماید. اما به هر حال جامعه آمریکا انعطافپذیر است وبه سرعت خود را با تغییر شرایط تطبیق میدهد. بر طبق قانون حق اختراع ایالات متحده «هر چیزی در جهان که توسط بشر ساخته شده است، قابل ثبت است.» در مجموعه قوانین ایالات متحده هیچ قانونی وجود ندارد که دربارهی اخلاق و اصول اخلاقی صحبت کند. شاید این دلیلی بود در پس تفسیر قانون حق اختراع ایالات متحده برای ثبت نمودن هر چیزی در جهان که توسط بشر ساخته شده است.
رای دادگاه عالی ایالات متحده در دیاموند علیه آناندا ام چاکرابارتی برای اولین بار ملاحظات اخلاق و اصول اخلاقی در ثبت موجودات زنده را مطرح نمود. ادعاهای مربوطه در مورد جانداران ذرهبینی بود که قادر به خوردن نفت درونچاه ها بودند. در آغاز درخواست ثبت حق اختراع بر مبنای این که این اختراع قابل ثبت نیست، رد شده بود. اما مخترع دعوا را ترک ننمود و به دادگاه عالی آمریکا استیناف نمود. در استیناف دادگاه عالی اختراع را به عنوان اختراع غیر طبیعی ساخته بشر تلقی نمود، چیزی که قبلاً وجود نداشت .
با تفسیر آزاد از زبان قانون حق اختراع ایالات متحده چنین حکم داده شده بود که حق اختراع در موجودات زنده می تواند اعطا شود. سراسر جهان از این رأی غافلگیر شد. تصمیم دادگاه عالی از آنجا که مخالف استانداردهای اصول اخلاقی و اخلاق جامعه بود، به شدت نکوهش شده بود. مباحثات شدیدی در سراسر جهان وجود داشت و منتقدان از گوشه و کنار دنیا ثبت موجودات زنده را همچنان مخالف با اخلاق و اصول اخلاقی میدانستند. اظهار شده بود که قانون حق اختراع باید به اخلاق و وجدان احترام گذارد و بر خلاف آن نباشد. در عین حال بعد از رأی چاکارابارتی، تعداد زیادی از تقاضانامههای حق اختراع که مدعی حیات غیرطبیعی ساخته بشر بودند، ارائه شدند. این امر به فشار افکار عمومی در مورد متزلزل ساختن اخلاق توسط این اختراعات و در همان زمان تأکید بر منافع حاصل از آنها منجر شد. اداره حق اختراعات ایالات متحده با پیروی از ارشاد دادگاه عالی، حق اختراعات بیشماری در جانداران ذرهبینی گوناگون اعطا نمود که به مباحثات بیشتر در اخلاق در ثبت حیات منتهی گردید.
1) اخلاق در ثبت گیاهان
پس از این که تصمیم چاکرابارتی چراغ سبزی به ثبت نمودن جانداران ذرهبینی تکسلولی نشان داد، شبهاتی دربارهی حق اختراع ایالات متحده در گسترش حمایت حق اختراع نسبت به جاندارن چند سلولی مثل گیاهان و حیوانات ابراز شده بود. برای واقعیت بخشیدن به چنین شبهاتی و افزایش انگیزه برای مباحثات در اخلاق در ثبت حیات، در 1985 حق اختراع یکجانبه Hibberd به یک گیاه اعطا شده بود. این اولین نمونهای بود که یک موجود زنده چندسلولی ادعا شده به ثبت رسیده بود. ادعاها نسبت به یک گیاه مهندسی ژنتیک شده در مورد دارا بودن سطح فوق العاده بالایی تیپتوفون آمینواسید بود. هیأت استیناف حق اختراع اداره حق اختراع ایالات متحده یک گیاه اصلاح شده ژنتیکی را به عنوان موضوع قابل ثبت حکم داد. هیات مقدمتاً بر رأی چاکرابارتی تکیه نمود و تاکید را بر سیاستهای اخلاقی و اجتماعی زیربنایی به ثبت رساندن گیاهان قرار داد. این رای انتقاد شدید و مباحثات قوی آگاهان در اخلاق در ثبت گیاهان را جلب نمود. موضوعات مرکزی گنجانده در مباحثات این بود که گیاهان آفریده خدا بودند و بشر نمیتوانست مالک حکمت خداوند شود. خداوند تنها مالک است و خصوصیسازی آفریدههای خدا غیراخلاقی است. دست ورزی گیاهان به خودی خود غیراخلاقی بود، زیرا که تمامیت را بر هم زده و حقوق صیانت از نفس را نقض نموده بود. در پی رای هیات استیناف حق اختراع بسیاری از گیاهان، بدون هیچ تاکیدی یا تاکید کمی بر اخلاق مورد بحث در آنها به ثبت رسیده بودند. اخیراً در دعوای Pioneer Hibrid Internatinal علیه IEM AG Supply دادگاه استیناف ایالات متحده برای حوزه فدرال، حق اختراعات در گیاهان مهندسی شده را با خارج نمودن ثبت گیاهان از ملاحظات اخلاق و اصول اخلاقی ابرام نمود. اکنون هیچ شکی وجود ندارد که گیاهان بدون هیچ گونه محدودیت اخلاقی و اصول اخلاقی می توانند به ثبت رسند.
2) اخلاق در ثبت نمودن حیوانات
حیوانات به عنوان اشکال برتر حیات تلقی شدهاند، به علت این واقعیت که حیوانات قادر به رنج بردن میباشند و ابراز احساسات میکنند بر خلاف گیاهان یا دیگر موجودات زنده همانند جانداران ذرهبینی که به عنوان اشکال پایینتر حیات شناخته میشوند. به همین دلیل نگرانیهای اخلاقی در مورد ثبت حیوانات نسبت به گیاهان شدت بیشتری یافته بود. در Exparte Allen یک حیوان مهندسی شده برای حق اختراع ادعا شده بود. اختراع یک صدف مهندسی ژنتیکی شده بود، یک حیوان دارای یک سری از کروموزومهای انسانی. حق احتراع بر مبنای بدیهی بودن رد شده بود. در هر صورت دروازهها را برای ثبت نمودن حیوانات باز نمود. اداره حق اختراع ایالات متحده بر این باور بود که اخلاق نمیتواند از ثبت نمودن حیوانات جلوگیری نماید. مدت کوتاهی پس از رای در Exparte Allen اداره حق اختراع ایالات متحده اعلامیهای صادر نمود مشعر بر این که ” اکنون اداره حق اختراع ایالات متحده موجودات زنده چند سلولی غیرانسانی ایجاد شده به صورت غیرطبیعی، شامل حیوانات را واجد شرایط ثبت میداند. ”
اعلامیه اداره حق اختراع ایالات متحده قصد خود مبنی بر ثبت نمودن حیوانات را بی هیچ ابهامی بیان نمود. این امر دلالت بر تصمیم اداره حق اختراع ایالات متحده مبنی بر متزلزل ساختن ملاحظات اخلاقی در ثبت حیوانات بود. گذشته از این، اعلامیه اداره حق اختراع ایالات متحده به بحث متداول اخلاق در ثبت حیات شدت بخشید. مقاومت شدیدی نسبت به اعلامیه صادره توسط اداره حق اختراع ایالات متحده وجود داشت. صندوق دفاع از جامعه حیوانات و گروههای متعدد حقوق کشاروزان و حیوانات دادخواستهایی در چالش با مرجع اداره حق اختراع ایالات متحده برای صدور اعلامیه به خاطر تشویق و دادن چراغ سبز برای ثبت حیوانات ارائه نمودند. آنها مدعی شدند که عموم مردم در تصمیمات اداره حق اختراع ذینفع بودند و اداره حق اختراع نباید منفعت عموم مردم را با ظلم به ملاحظات اخلاقی متزلزل نماید. آنها استدلال نمودند که به بازی گرفتن زندگی حیوانات غیراخلاقی میباشد. حیوانات را در معرض بیماری قرار دادن و سبب رنجشان را فراهم کردن غیر اخلاقی و غیرانسانی است . همچنین استدلال شده بود که حیوانات هر گونه حقی را برای حفظ تمامیت و خصوصیات طبیعی خود دارا می باشند، دست ورزی حیوانات برای تغییر نظم طبیعی و تملک آنها از طریق حق اختراعات غیراخلاقی و مخالف با حکمت خداوند است.
در این میان جامعه علمی اظهار میداشت که منافع بالقوهای که دستورزی به بار آورده است، باید برتر از اخلاق شمرده شود. “ما سعی بر آن نداریم که مالک حکمت خداوند شویم، بلکه ما مدعی هستیم برای اختراعات ساخته بشر و غیرطبیعی که امکان بالقوه برای منفعت رساندن به جامعه را در سطح وسیع دارا میباشند. ما مدعی کوشش و تلاش فکریمان هستیم که امری بر خلاف اخلاق نیست.”
تقریباً یک سال بعد از صدور آن اعلامیه, اداره حق اختراع
دیدگاهتان را بنویسید