
سامانه پژوهشی – بررسی رابطه بین هزینههای کیفیت و کیفیت در شرکت شیر پگاه خوزستان- قسمت …
شرکت ها، کالاها و خدماتی را تولید و عرضه می کنند که مصرف کنندگان آن ها را می-خواهند و نیاز دارند در نتیجه آن ها برای کسب درآمد بیشتر، پیوسته می کوشند برای خواسته-های مشتریان خود اهمیت قائل شوند، با طراحی و تولید محصولات جدید نظریات آن ها را در ارتقای کیفیت محصولات اعمال نمایند و با توجه به قاعده مثلث بقـا (هزینه کمتر، زمان کارکرد بیشتر و کیفیت بالاتر) قادر خواهند بود ضمن تحصیل سودهای هنگفت، در میدان رقابت به فعالیت ادامه دهند. عواملی همچون رقابت و تغییرات فناوری مدیران را ناگزیر می کند که به تولید محصولات و عرضه خدمات با کیفیت بالا بپردازند، نیازهای مشتریان را به سرعت تامین کنند و شاید از همه مهم تر، این فعالیت ها را با حداقل هزینه ممکن انجام دهند. عدم توجه به اهمیت کیفیت باعث از دست دادن مشتریان، کاهش فروش و سود و سرانجام منجر به ورشکستگی شرکت خواهد شد. اگر چه ارتقای کیفیت خود هزینه بر است اما در مقابل آن افزایش رضایتمندی مشتریان، حفظ سهم بازار، رشد و توسعه شرکت و دوام و بقای آن وجود دارد (صالحی، ۱۳۹۰).
امروزه صنعت ما نیاز به وارد شدن به بازارهای جهانی، توسعه صادارات را به خوبی احساس میکند و از جمله عوامل عمده در این راستا سطح کیفیت محصولات میباشد که به عنوان یک شاخص رقابتی نه تنها در توسعه صادارات، بلکه در کاهش واردات نقش موثری دارد. به جرأت میتوان گفت که کیفیت یکی از مهمترین مسائل در تولید میباشد.
از این رو توجه به سیستمهای مدیریت کیفیت به منظور دستیابی به بازارهای داخلی و بینالمللی، بهبود کارائی، استانداردهای بالاتر، سیستمها و رویههای مناسب تر، انگیزه بهتر، افزایش رضایت مشتری و همچنین کاهش هزینهها و صرفه جویی بیشتر، ضروری میباشد.
۲-۲٫ مفهوم کیفیت
کیفیت در فرهنگ لغت به درجه یا رتبه عالی اشاره دارد. بدین جهت کیفیت یک معیار نسبی از خوب بودن است. تعریف کیفیت به عنوان خوب بودن بطور کلی به محتوای عملیاتی آن اشاره دارد اما تعریف عملیاتی آن عبارت است از ” مطابق خواسته مشتری ” و بطور عملیاتی یک محصول یا کالای کیفی چیزی است که مطابق انتظارات مشتری یا بیشتر از آن است. عملا کیفیت همان رضایتمندی مشتری است (هانسن و موون[۱۰]، ۲۰۰۵).
۲-۳٫ هزینه های کیفیت
تعاریف مختلفی از هزینههای کیفیت ارئه شده است، که از جمله آنها عبارتند از:
هزینه های کیفیت، مخارجی هستند که تولید کننده، مصرف کننده و یا جامعه از بابت کیفیت محصول یا خدمات متحمل می شوند (دیل وپلانک، ۱۹۹۵).
هزینه های کیفیت، هزینه هایی هستند که به دلیل پایین بودن کیفیت محصولات یا خدمات اجرا می شوند و هزینه های کیفیت در چهار گروه کلی طبقه بندی می شوند:
هزینه های پیشگیری، هزینه های ارزیابی، هزینه های رفع نقص داخلی، هزینه های رفع نقص خارجی )هانسن و موون، ۲۰۰۵).
۲-۴٫ عوامل موثر بر هزینه های کیفیت
این عوامل به ۴ دسته طبقه بندی شده است:
عوامل انسانی: این عوامل شامل آموزش ناکافی، کارکنان کم تجربه، نظارت ضعیف و نارضایتی کارکنان است.
عوامل ماشینی: این عوامل شامل قطعات نامرغوب، سرعت نامناسب و ماشینآلات فرسوده و قدیمی است.
عوامل طراحی: طراحی نامناسب قطعات و ترتیب ناصحیح خط تولید را شامل می شود.
عوامل مواد، ملزومات وقطعات: شامل تامین مواد و قطعات از منابع متعدد، حمل و جابهجایی ناصحیح، مشخصات ناصحیح و محل نگهداری نامناسب است (شعری،۱۳۸۴).
۲-۵٫ انواع هزینههای کیفیت
همان طور که در اغلب متون کیفیت ذکر شده، هزینه های کیفیت به چهار گروه عمده تقسیم می شوند:
هزینه های پیشگیری[۱۱]
هزینه های ارزیابی[۱۲]
هزینه های شکست[۱۳] داخلی)درون سازمانی)[۱۴]
هزینه های شکست خارجی (برون سازمانی)[۱۵]
این نوع طبقه بندی، پذیرفته ترین طبقه بندی می باشد (اتکینسون،۱۹۹۱). این طبقه بندی اغلب به عنوان مدل PAF شناخته می شود و یکی از رایج ترین مدل های هزینه کیفیت در ایالات متحده (کامپانلا،۱۹۹۰) و بریتانیا است (جفری، ۲۰۰۴).
جدول ۲-۱: زیرمجموعه هزینههای کیفیت | ||
عوامل هزینه های پیشگیری | پاداش به کارکنان برای افزایش انگیزه پرسنل طرح ریزی، استقرار و حفظ سیستم مدیریت، هزینه های مشاوره، اخذ گواهینامه، مستندسازی، جذب نیروی انسانی متخصی و غیره آدیت محصول SQFE آموزش داخلی و خارجی ارزیابی، توسعه و آدیت تامین کنندگان و پیمانکاران کنترل، سرویس و نگه داشت ابزار کنترل آماری فرآیند SPC ممیزی سیستم مدیریت کیفیت سرویس و نگهداری پیشگیرانه PM تحلیل سیستم اندازه گیری MSA
برچسب گذاری شده با: ارتقای کیفیت, درون سازمانی, رضایت مشتری, سیستم مدیریت, صرفه جویی, کیفیت محصول, مدیریت کیفیت, نیروی انسانی, هزینه های کیفیت, ورشکستگی, ورشکستگی شرکت
|